LOADING...

Kablosuz Akıllı Ev Sistemleri

Kablosuz Akıllı Ev Sistemleri hakkına bir çok kaynak veya materyale ulaşabilirsiniz. Fakat bu sistemlerin çok farklı protokollerde, bir çok versiyonunun olması nedeni ile bazı kavram karışıklıkları mevcuttur. Ninova SmartLife olarak bu alanda siz değerli tüketici ve meraklı araştırmacılar kablosuz akıllı ev sistemleri nedir? anlatmak istedik.

Kablosuz Akıllı Ev Sistemleri Nedir?

Kablosuz teknolojilerin hayatımıza girmesinin üzerinden ortalama olarak yirmi yıl gibi bir süre geçmiştir. Bu sürece ilk dahil olan uygulamalar kablosuz aktarım sağlayan temel bilgi transferi protokolleri olarak adlandırılmaktaydı. Sonrasında bluetooth, RF, IR ve sonunda Wi-fi terimleri ile hepimiz tanıştık. İngilizcede kablosuz anlamına gelen wireless kelimesini artık her alanda görmek mümkün. Bunun akıllı ev uygulamalarına karşılığı ise basit düzeyli kuru kontak uygulamalarından yola çıkmıştır. Kısa bir zaman önceye kadar akıllı ev sistemleri kablolama altyapısına eklenen özel kablolar ile evlere entegre edilebilen sistemlerdi. Bunun getirdiği bir çok avantaj olmasının yanı sıra insanları alternatiflere yönlendiren bir çok dezavantajı da mevcuttu. Kablolu ev sistemleri özellikle yani yapılan yapılara proje ve inşaat sırasında uygulanabilen sistemlerdi. Kablonun çekilmesi, hatların dağıtılması ve noktaların belirlenmesi yapı projesinin inşaatı başlamadan belirlenirdi. Ancak yeni veya tamamen tadilata girmiş binalarda bu sistemleri uygulamak mümkündü. Bunun yanı sıra kablolu sistemlerin temelini oluşturan KNX BUS protokolü maliyetli bir yapı olması nedeni ile ciddi bir sermaye talep eden sistemlerdi. Bu durum yapılarını akıllandırmak isteyen veya akıllı yapı inşa etmek isteyen kişilerde yeni arayışların oluşmasına neden oldu. Bu arayışlar çerçevesinde geliştirici firmalar, girişimciler ve mühendisler kablosuz akıllı ev sistemleri üzerinde ürünler üretmeye başladılar. Protokol olarak bir çok farklı haberleşme protokolünü kullanan bu sistemler kablolu sistemlerin yapabildiği her şeyi rahatlıkla yapabilirken aynı zamanda çok daha bir şekilde genişletilebilen ve maliyet olarak daha uygun bütçeler ile sunulabilir hale geldi.

kablosuz akıllı ev sistemleri banner

Kablosuz Akıllı Ev Sistemleri Haberleşme Protokolleri

Kablosuz sistemler kendi aralarında kablosuz olarak farklı protokoller esasına haberleşebilmektedir. Wi-fi standardı, zigbee standardı, RF standardı, LORA Standardı v.b. gibi. Genel haberleşme standardı olarak kullanılan wi-fi kendi alt kırımlarında alana özel bir çok farklı protokole ayrılmıştır. Zigbee‘de bu protokollerden biridir. Zigbee’nin farkı akıllı ev özelinde geliştirilmiş bir yapıya ve mesh yapısına sahip olmasıdır.  Örnek verecek olursak wi-fi altyapısı ile akıllandıracağınız bir yapıda kullanılan bütün cihazların modeminize erişimi zorunludur. Doğrudan modem üzerinden haberleşirler. Fakat yapı alanı büyüdükçe bu durum zorlaşır. Zayıflayan sinyal gücü nedeni ile alan içerisinde gecikme ve kopmalar olur. Bunu engellemek için belirli aralıklar ile sinyal güçlendirici cihazları da sisteme dahil etmeniz gerekmektedir. Zigbee protokolünde ise her cihaz hem alıcı hem de verici göre görürü. Yani kendi sinyalinin yanı sıra yakındaki bir diğer cihazında sinyalini taşıyarak modeme iletir. Bu şekilde yapı ne kadar büyük olursa olsun, kendi aralarında haberleşebildikleri için, modeme her zaman en hızlı ve kaliteli şekilde erişebilirler. Bu sayede akıllı ev sistemlerinde gecikme veya kopma sorunları yaşanmaz.

Akıllı Ev Sistemleri Nerelerde Kullanılır?

Aslında çok net bir cevabı vardır. Cevap ise her yerdedir. Kablosuz sistemlerin en önemli özelliği kablo derdinin olmadan haberleşmenin sağlanması nedeni ile alan fark etmeksizin kullanılabilmesidir. Özellikle eski yapılarda kırıp dökmeden, parçalamadan ve bozmadan kullanılabilmesidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir